Start Planning
Alla helgons dag

Alla helgons dag 2024, 2025 och 2026

Allhelgonadagen är en helgdag i Sverige som har både religiös och traditionell betydelse. Enligt kyrkokalendern infaller helgen på 1 november men svenskar firar allhelgona på den första lördagen i november.

ÅrDatumDagHelgdag
20242 novemberlördagAlla helgons dag
20251 novemberlördagAlla helgons dag
202631 oktoberlördagAlla helgons dag
Scrolla till botten av sidan för tidigare års datum.

Allhelgonadagen etablerades år 784 som ett sätt att hedra alla kyrkans helgon som inte fick en egen dag. Dagen efter allhelgona blev då Alla själars dag, till alla som hade dött. Dessa två dagar blev viktiga i kyrkan och det firades alltid i två dagar med speciell gudstjänst.

Under första världskrigets tid började svenskar tända ljus och placera dem vid släktgravarna på allhelgonadagen. Vid andra världskrigets slut hade alla i Sverige börjat se allhelgona som ett sätt att minnas sina älskade och besöka kyrkogårdarna.

På allhelgonadagen besöker nästan alla kyrkogården och tänder ett ljus på sina anhörigas gravar. Ofta stående i snön ger ljusen kyrkogårdarna ett vackert utseende. Många firar också dagen med att gå på gudstjänst och äta middag med sin släkt.

Allhelgonadagen är också den inofficiella början på den svenska vintern. De flesta bönderna har gjort klart allt sitt utearbete vid detta datum och är redo för tyngre snöfall. Allhelgona är även första dagen på fjällskidssäsongen.

Föregående åren

ÅrDatumDagHelgdag
20234 novemberlördagAlla helgons dag
20225 novemberlördagAlla helgons dag