Start Planning
Kristi himmelsfärdsdag

Kristi himmelsfärdsdag 2024, 2025 och 2026

Kristihimmelfärd firas i Sverige på den sjätte torsdagen efter påsk enligt kyrkokalendern. Dagen infaller alltid på en torsdag och är en röd dag, vilket är en officiell helgdag i landet.

ÅrDatumDagHelgdag
20249 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
202529 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
202614 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
Scrolla till botten av sidan för tidigare års datum.

I Sverige går firandet av Kristihimmelfärd tillbaka många århundranden. Datumet varierar beroende på när påsk infaller, men Kristihimmelfärd är alltid efter eller på 1 maj och innan 4 juni. Under medeltiden var många människor med i dramatiseringar och deltog i Kristihimmelfärdsspel. Anledningen bakom detta var att visas upp när Kristus fysiskt lämnade jorden.

På påsk tänder kyrkor i Sverige ett stort ljus som symboliserar livets seger över döden. När Kristihimmelfärd kommer släcks ljuset som symbol för att Jesus har lämnat jorden.

Religiösa firandet som följer med Kristihimmelfärd är en gudstjänst och picknick vid gryningen. Målet är att låta alla höra vårens första fåglar sjunga. Men gudstjänsten brukar egentligen ske vid 7:30. Om fåglarna sjunger från öst eller väst är det ett gott omen; men om dem kommer från nord eller syd är det ett dåligt tecken enligt traditioner.

I centrala och södra Sverige biter fisken inte före Kristihimmelfärd enligt traditionerna, och därför kallas dagen ”forste metaredan”, eller första metningsdagen. Det markerar också starten på fiskesäsongen. Det är viktigt att fiska på denna dag för turen du får bestämmer hur mycket tur du får under hela säsongen.

Föregående åren

ÅrDatumDagHelgdag
202318 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
202226 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
202113 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
202021 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
201930 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
201810 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag
201725 majtorsdagKristi himmelsfärdsdag