Start Planning
Jul

Jul 2019 och 2020

Juletiden i Sverige har många unika traditioner under säsongen. Jul firas med två röda dagar på 25 och 26 december varje år.

ÅrDatumDagHelgdag
201925 decemberonsdagJuldagen
26 decembertorsdagAnnandag jul
202025 decemberfredagJuldagen
26 decemberlördagAnnandag jul

I Sverige börjar julen på 1 december och fortsätter framtill 13 januari med tjugondag Knut. Främsta dagen i den svenska julen är julafton, då en festmåltid äts och julklappar öppnas.

Traditionen av att ha en fest i midvintertid och ordet ”Jul” verkar ha börjat innan kristendomen spred sig till Sverige. En gång i tiden offrades det till nordiska gudar och bjöds på fest vid vintersolståndet.

13 december är traditionella dagen att klä granen i Sverige. Grandekorationer är vanliga julkulor och lysen men även äpplen, ljus, tomtar och halmdekorationer. Hemmet inreds med röda tulpaner och fylls med doften av pepparkakor.

Jultomten kommer med klappar till barnen på julafton och knackar på dörren istället för att smyga ner för skorstenen. Jultomtetraditionen kommer från den gamla nordiska tomten och från holländska Sankt Nikolas.

I många hem finns en halmget som ”skyddar granen”, och halm används som dekorationen i huset till minne av Jesu födelse i halmfylld krubba. Sverige är en sekulär nation, men på julmorgonen vaknar många tidigt för att gå på gudstjänst.

Accept