Start Planning
Påsk

Påsk 2020 och 2021

Påsk är en viktig helg i Sverige varje år med tre röda dagar på långfredagen, påskdagen och annandag påsk.

ÅrDatumDagHelgdag
202010 aprilfredagLångfredagen
12 aprilsöndagPåskdagen
13 aprilmåndagAnnandag påsk
20212 aprilfredagLångfredagen
4 aprilsöndagPåskdagen
5 aprilmåndagAnnandag påsk

Tvåtredjedelar och svenska befolkningen är officiella medlemmar i Svenska kyrkan. Men det är en sjunkning från tidigare då 95 procent var medlemmar, och endast två procent går regelbundet på gudstjänst. För det mesta finns kyrkan till för speciella tillfällen som bröllop, begravningar och dop. Vissa väljer också att gå i kyrkan på helgdagar som påsk, men påsken har blivit mycket mindre religiöst förknippad i Sverige under senare årtionden.

Svenskar har ett antal påsktraditioner, och vissa har religiösa härstamningar, men de flesta följer traditionerna för nöjets skull inte religionens.

Kokade och målade påskägg är en stor påsktradition i Sverige. Äggen dekoreras ofta genom att först göra ett litet hål i skalets varje ända och sedan blåsa ut vitan och gulan. Akvarellfärger, vanlig färg, matfärg och pålimmade dekorationer kan vara en del av äggets utseende.

Den främsta dekorationen under påsktiden är påskkvistar. Färgstarka fjädrar fästs till små björkgrenar och ställs ut i en vas. Traditionen går endast tillbaka till artonhundratalet och var ursprungligen tänkt att påminna om Kristus lidande på träkorset.

Påskafton är dagen då svenska familjer samlas för att äta påsklunch eller middag med familjen. Måltiden är ett smörgåsbord med mat sköljt ner med svensk snaps.

Accept